Sterilnost ni sodba

Mozgovaya E.M., doktorat, porodničar-ginekolog oddelka za zdravljenje neplodnosti 

Neplodnost ni le nezmožnost zanositve v enem letu aktivne spolne dejavnosti brez kontracepcije, temveč je tudi vir velike žalosti in frustracije za družino. Če je minilo eno leto prizadevanj in poskusov, vendar ni rezultata, potem vsaka menstruacija, ki prihaja, konča majhno upanje … In na žalost lahko domnevamo, da pride do neplodnosti.

Zateči se je treba k pomoči strokovnjakov: ne ostanite sami s težavami. Danes 1 od 8 parov trpi zaradi neplodnosti v Ukrajini in na žalost se število takih parov samo povečuje.

Za zakonce, starejše od 35 let, je to opaziti 2-krat pogosteje kot pri mladih parih. Zato je za pare, ki so prestopili tridesetletno mejo in imajo težave z zanositvijo, zelo pomembno, zelo pomembno je, da se takoj odločijo in poiščejo pomoč pri specialistu. Prej ko težavo najdemo, večja je verjetnost, da se je znebite.

Če ženska po 1-2 letih rednih spolnih aktivnosti brez uporabe kontracepcijskih sredstev ne zanosi, se za nasvet glede neplodnosti posvetujte z zdravnikom. Če obstajajo očitni razlogi za neplodnost – menstrualne nepravilnosti, zunajmaternična nosečnost v preteklosti, vnetne bolezni – potem ne smete čakati eno leto, morate se zdraviti. To lahko opazuje prijatelj ginekolog ali bolje zdravnik, ki je neposredno specializiran za načrtovanje družine.

Zahvaljujoč ustrezni diagnostiki in posebej izbranemu zdravljenju je več kot polovica neplodnih parov lahko spočela otroka.

V številnih primerih (približno tretjina parov) to težavo povzroča moška neplodnost, v drugi tretjini ženska trpi zaradi neplodnosti, v zadnji tretjini parov pa vzrok neplodnosti ni ugotovljen. Trenutno pa nekaterih razlogov za brezdomstvo ni mogoče ugotoviti. V takih primerih zdravniki za premagovanje te težave uporabljajo tehnike reprodukcije s pomočjo. Danes vse več ljudi išče zdravniško pomoč, ki jim bo pomagala roditi otroka. Neplodnost ni samo bolezen. To je stanje, ki ga lahko povzroči več sto razlogov tako s strani ženske kot moškega. In najtežje je najti vzrok za neplodnost pri določenem paru. To je ključ do uspeha. Tega ne zmore veliko ginekologov in urologov. To ne zahteva le dobrih izkušenj, temveč tudi veliko možnosti za pregled bolnikov.

Pogosto se srečajo s takšnimi situacijami: neplodni par pride na posvet v kliniko, ki nima možnosti sodobne diagnostike. In tečaji poskusnega zdravljenja se začnejo pod geslom “Kaj če ga imate?” Nekatere hormone večkrat zamenjajo z drugimi, k temu pa je nujno dodanih več tečajev močnih antibiotikov. Na koncu se vse vrne v normalno stanje, vendar sta moški in ženska že v tako “zaceljenem” stanju, da niti zdrav, trden par ne more zanositi. Izgubljeno je bilo veliko časa, porabljenega je bilo veliko denarja, upanja bledijo.

Vsak način zdravljenja ima drugo plat medalje, zato je nesprejemljivo, da se to počne naključno. Za učinkovito pomoč mora biti zdravnik specialist za neplodnost. Imeti mora bogate izkušnje na tem področju, visoko usposobljenost, biti sposoben opraviti potrebne raziskave, se posvetovati z drugimi strokovnjaki. Poleg tega naj pošlje moškega na pregled in zdravljenje, saj je pri 30-40% neplodnih parov sposobnost zanositve pri moškem zmanjšana. Zaman se močnejši spol skuša izogniti težavi. Zato je bolje, da pridete na posvet skupaj z možem.

Vse to je v celoti mogoče le v specializiranih centrih, ki se ukvarjajo z zdravljenjem neplodnosti. Tam delajo zdravniki, ki se s to problematiko ukvarjajo na najvišji ravni. Najboljša referenčna točka je slava institucije, njeno ime. Od lokalnega ginekologa ali prijatelja lahko zaprosite specializiran center za zdravljenje neplodnosti. Če se s takšno ustanovo ne obrnete takoj, lahko nenehno hitite od enega do drugega zdravnika, izgubljate čas, denar in upanje. Za neplodne bolnike je to zelo značilno, saj jim je težko pomagati.

Če ne živite v velikem mestu, najverjetneje v bližini ni klinike za neplodnost. Nato lahko napišete pismo na naslov specializiranega centra. Opišite situacijo, navedite opravljene študije in njihove rezultate, zdravljenje in njihov učinek. Če institucija ceni svoj ugled, vam bodo povedali, kaj storiti naprej, katere druge preglede opraviti in kdaj priti na sestanek.

Skoraj vse metode zdravljenja in preiskave, povezane z neplodnostjo, so plačane. Toda na žalost v sodobni domači komercialni medicini kakovost oskrbe ne ustreza vedno stroškom in stroški ne ustrezajo vedno ravni storitev. Zato pri izbiri klinike ne moremo ravnati po načelu “tam, kjer je dražje” ali, nasprotno, “tam, kjer je ceneje.” Veliko denarja lahko daste samo za dobro oglaševanje. In na čakanje v kliniko lahko zastonj. Znameniti rek Britancev o poceni stvareh je lahko parafraziran: “Nismo dovolj bogati, da bi se lahko zdravili tam, kjer je ceneje.”

Izberite torej. Ali takoj, čeprav nekoliko dražji, a razmeroma učinkoviti. Ali sprva je poceni, nato pa velikokrat poceni (skupaj še vedno drago). Dokler končno slučajno ne pridete do dobrega strokovnjaka ali ne zanosite po volji usode.

Razlogov za neplodnost je veliko in za njihovo prepoznavanje boste morali iti skozi celoten program raziskav: hormonski, ultrazvočni, infekcijski, imunološki. Pa tudi histerosalpingografija (preverjanje prehodnosti jajcevodov), spermogram in po potrebi še veliko več. V nekaterih primerih morate “priti do dna” molekularnih, genetskih in imunoloških mehanizmov.

Šele po ugotovitvi razloga lahko začnete zdravljenje. Reproduktivni sistem deluje zelo občutljivo in agresivno nepravilno zdravljenje lahko stanje le poslabša. A ne pozabite: s starostjo se sposobnost zanositve in rojstva otroka zmanjšuje. Možnosti zanositve se močno zmanjšajo, starejša kot je ženska in daljše zdravljenje neplodnosti. Če se zdravi zelo dolgo, potem lahko dosežete starost, ko telo ne more več zanositi.

V specializiranih centrih obdobje pregleda zaradi neplodnosti ne sme presegati 2-3 mesecev, zdravljenje pa mora dati rezultat najpozneje dve leti od datuma, ko se obrnete na kliniko.

Pri pripravi na zdravljenje lahko malo prihranite. Naredite nekaj raziskav, potrebnih za ugotavljanje vzrokov za neplodnost v vašem kraju bivanja. To je lahko ultrazvočni pregled, spermogram, študija genitalnih okužb. Potem se bodo stroški pregleda zmanjšali. Opraviti boste morali le posebne preiskave, predpisane glede na zdravniške indikacije – hormonske, imunološke. Poznavanje teh na videz malenkosti bo močno olajšalo celoten postopek priprave in zdravljenja.

Pripravljeni moramo biti na dejstvo, da že samo dejstvo zdravljenja neplodnosti vpliva na žensko telo. Najpogosteje se spremenijo razpoloženje, neuspehi so še posebej akutni, pojavi se obžalovanje zaradi zapravljenega denarja in ženska na koncu opusti poskuse, da bi rodila vsaj enega otroka.

Obstaja mnenje, da je mogoče skoraj vsako neplodnost obiti z uporabo metode zunajtelesne oploditve, da bi otroka dobili iz epruvete. Je res tako? Ali je vredno vrabce udariti s topom?

Če kršitve niso nepopravljive, se z neplodnostjo pogosto lahko ukvarjamo z običajnimi zdravili, s popravljanjem hormonskega ozadja in minimalnimi zunanjimi vplivi na telo ali z uporabo laparoskopske kirurgije. Za oploditev in vitro se običajno zatečejo kot skrajni ukrep. To je draga in težka metoda. En poskus zanositve stane nekaj tisoč dolarjev, v Evropi pa je nekajkrat dražji. Pogosto je potrebnih več poskusov, saj je učinkovitost enega več kot 30%. Poleg tega mnoge ustavi psihološka ovira za to nenavadno metodo. Če pa finance dopuščajo, nič ne moti, potem lahko poskusite prelisičiti naravo.

Seveda medicina ni vsemogočna in ne uspe vsem pomagati. Stopnje nosečnosti po zdravljenju plodnosti se gibljejo od 20 do 80%. To je odvisno predvsem od narave kršitev. Na primer, hormonske motnje so primerne za korekcijo, oviranje jajcevodov pa zahteva večkratne poskuse umetne oploditve. Po popolnem pregledu pri 5-10% parov vzrok neplodnosti ostaja nejasen.

Prav tako je treba opozoriti, da komunikacija z reproduktivnim zdravnikom skoraj vedno presega strokovna priporočila. Pomembno je zaupati zdravniku, reproduktivni zdravnik je deloma psiholog, ki vas lahko pomiri, vlije upanje na uspešno zdravljenje. Glavno je, da ne odstopate od predvidenega cilja in verjamemo v pozitiven izid zdravljenja in začetek nosečnost! Zato verjemite, da se bo vse izšlo. In si zaželi otroka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *