A sterilitás nem bírósági ítélet

Mozgovaya E. M., Ph.D., a meddőség kezelésével foglalkozó osztály szülész-nőgyógyásza 

A meddőség nemcsak képtelenség teherbe esni egy éven át tartó aktív szexuális tevékenység során fogamzásgátlás nélkül, hanem a család számára is nagy bánat és csalódás. Ha eltelt egy év erőfeszítés és kísérlet, de nincs eredmény, akkor minden egyes következő menstruáció véget vet egy kis reménynek … És sajnos feltételezhetjük, hogy meddőség zajlik.

Szükség van szakemberek segítségére: ne maradjon egyedül a gondokkal. Ma 8 párból 1 meddőségben szenved Ukrajnában, és sajnos az ilyen párok száma csak növekszik.

A 35 év feletti házastársak esetében ez kétszer gyakrabban figyelhető meg, mint a fiatal párok esetében. Éppen ezért nagyon fontos azoknak a pároknak, akik átlépték a harmincéves határt, és nehézségeket tapasztalnak a teherbeesés során, nagyon fontos, hogy azonnal döntést hozzanak és segítséget kérjenek szakembertől. Minél előbb találnak problémát, annál nagyobb az esélye annak, hogy megszabadul tőle.

Ha egy nő 1-2 év rendszeres szexuális tevékenység után, fogamzásgátlók használata nélkül nem fog teherbe esni, akkor a meddőséggel kapcsolatban tanácsot kell kérnie orvosával. Ha nyilvánvaló okai vannak a meddőségnek – menstruációs rendellenességek, múltbeli méhen kívüli terhességek, gyulladásos betegségek -, akkor nem szabad egy évet várnia, kezelni kell. Ezt megfigyelheti egy nőgyógyász barát, vagy jobb esetben egy orvos, aki közvetlenül a családtervezésre szakosodott.

A megfelelő diagnosztikának és a speciálisan kiválasztott kezelésnek köszönhetően a terméketlen párok több mint fele teherbe esett.

Számos esetben (a párok körülbelül egyharmada) ezt a problémát a férfi meddőség okozza, az esetek másik harmadában a nő meddőségben szenved, a párok utolsó harmadában pedig a meddőség okát nem sikerült azonosítani. Jelenleg azonban a gyermektelenség bizonyos okai nem állapíthatók meg. Ilyen esetekben az orvosok asszisztált reprodukciós technikákat alkalmaznak ennek a problémának a leküzdésére. Manapság egyre többen keresnek olyan orvosi kezelést, amely elősegíti a csecsemő megtermelését. A meddőség nemcsak betegség. Ez egy olyan állapot, amelyet több száz ok okozhat, mind a nő, mind a férfi részéről. És a legnehezebb megtalálni a meddőség okát egy adott párban. Ez a siker kulcsa. Nem sok nőgyógyász és urológus képes erre. Ehhez nemcsak jó tapasztalatokra van szükség, hanem a betegek vizsgálatának bőséges lehetőségeire is.

Ilyen helyzetek gyakran előfordulnak: egy terméketlen házaspár konzultációra érkezik egy olyan klinikára, amelynek nincs lehetősége a modern diagnosztikára. És a próbakezelések a “Mi van, ha megvan?” Mottóval kezdődnek . Bizonyos hormonokat többször megváltoztatnak másokra, és ehhez szükségszerűen többféle erőteljes antibiotikumot adnak. Végül minden normalizálódik, de a férfi és a nő már olyan “meggyógyult” állapotban van, hogy még egy egészséges, szívós pár sem teherbe eshet. Sok idő elveszett, rengeteg pénzt költöttek, a remények elhalványulnak.

Bármely kezelési módszer rendelkezik az érme másik oldalával, ezért elfogadhatatlan véletlenszerű elvégzése. A hatékony segítség érdekében az orvosnak meddőségi szakembernek kell lennie. Széles körű tapasztalattal kell rendelkeznie ezen a területen, magas végzettséggel, képesnek kell lennie a szükséges kutatások elvégzésére, konzultálnia kell más szakemberekkel. Ezenkívül férfit kell küldenie vizsgálatra és kezelésre, mivel a terméketlen párok 30-40% -ában csökken a teherbeesés képessége egy férfiban. Hiába próbálja az erősebbik nem kerülni a problémát. Ezért jobb, ha együtt jönnek a konzultációra, a férjével együtt.

Mindez teljes mértékben csak a meddőség kezelésével foglalkozó szakközpontokban lehetséges. Ott dolgoznak olyan orvosok, akik a legmagasabb szinten foglalkoznak ezzel a kérdéssel. A legjobb referenciapont az intézmény hírneve, neve. Megkérheti a helyi nőgyógyászt vagy barátot, hogy javasoljon egy speciális központot a meddőség kezelésére. Ha nem azonnal keresi meg az ilyen intézményt, akkor folyamatosan rohanhat egyik orvosról a másikra, időt, pénzt és reményt vesztve. Ez nagyon jellemző helyzet a meddő betegeknél, mert nehéz segíteni rajtuk.

Ha nem egy nagyvárosban él, akkor valószínűleg nincs meddőségi klinika a közelben. Ezután levelet írhat a szakközpont címére. Írja le a helyzetet, sorolja fel az elvégzett vizsgálatokat és azok eredményeit, kezelését és hatását. Ha az intézmény értékeli hírnevét, akkor megmondják, hogy mit kell tovább tennie, milyen további vizsgálatoknak kell alávetni magát, és mikor kell eljönnie a megbeszélésre.

A meddőséggel kapcsolatos kezelési és vizsgálati módszerek szinte mindegyikét fizetik. De sajnos a modern hazai kereskedelmi orvostudományban az ellátás minősége nem mindig felel meg a költségeknek, és a költségek nem mindig felelnek meg a szolgáltatások szintjének. Ezért a klinika kiválasztásakor nem lehet a “hol drágább”, vagy éppen ellenkezőleg, “ahol olcsóbb” elv szerint cselekedni. Nagyon sok pénzt adhat csak a jó reklámozásért. És ingyen állhat sorba a klinikán. Átfogalmazható a britek híres mondása az olcsó dolgokról: “Nem vagyunk elég gazdagok ahhoz, hogy ott kezeljenek minket, ahol olcsóbb”.

Tehát válasszon. Vagy azonnal, bár kicsit drágább, de viszonylag hatékony. Vagy eleinte olcsó, aztán sokszor olcsó (összesen még mindig drága). Amíg végül véletlenül eljut egy jó szakemberhez, vagy teherbe esik a sors akarata által.

A meddőségnek számos oka van, és ezek azonosításához teljes kutatási programon kell keresztülmennie: hormonális, ultrahang, fertőző, immunológiai. Valamint a hiszteroszalpingográfia (a petevezetékek átjárhatóságának ellenőrzése), a spermogram és még sok más, ha szükséges. Bizonyos esetekben a molekuláris, genetikai és immunológiai mechanizmusok „mélypontjára kell jutni”.

Csak az ok kiderítése után kezdheti meg a kezelést. A reproduktív rendszer nagyon finoman működik, és az agresszív, helytelen kezelés csak súlyosbíthatja az állapotot. De ne felejtsd el: az életkor előrehaladtával csökken a gyermek fogantatásának és viselésének képessége. A teherbeesés esélye nagymértékben csökken, minél idősebb a nő, és minél hosszabb ideig kezelik meddőségét. Ha nagyon hosszú ideig kezelik, akkor elérheti azt a kort, amikor a test már nem teherbe eshet.

A szakosodott központokban a meddőségi vizsgálat időtartama nem haladhatja meg a 2-3 hónapot, és a kezelésnek a klinikával való kapcsolatfelvételtől számított legkésőbb két éven belül eredményt kell adnia.

A kezelésre való felkészülés során egy kicsit spórolhat. Végezzen el néhány kutatást, amely szükséges a meddőség okainak meghatározásához a lakóhelyén. Ez lehet ultrahangvizsgálat, spermogram, a genitális fertőzések vizsgálata. Ekkor csökken a vizsgálat költsége. Csak speciális vizsgálatokon kell átesnie, amelyeket az orvos indikációi alapján írnak elő – hormonális, immunológiai. E látszólag apróságok ismerete nagyban megkönnyíti az előkészítés és a kezelés teljes folyamatát.

Fel kell készülnünk arra, hogy a meddőség kezelésének ténye maga a nő testét is befolyásolja. Leggyakrabban hangulatváltozások vannak, a kudarcokat különösen élesen érzékelik, sajnálkozás merül fel az elpazarolt pénz miatt, és végül a nő elhagyja a kísérleteket legalább egy gyermek megszületésére.

Véleményünk szerint szinte bármilyen meddőség megkerülhető az in vitro megtermékenyítés módszerével, hogy a csecsemőt kémcsőből kapják. Így van? Érdemes ágyúval ütni a verebeket?

Ha a jogsértések nem pótolhatatlanok, akkor a meddőség gyakran kezelhető a hagyományos gyógyszerekkel, korrigálva a hormonális hátteret és a testre gyakorolt ​​minimális külső hatásokat, vagy laparoszkópos műtétet alkalmazva. Az in vitro megtermékenyítést általában utolsó megoldásként használják. Ez drága és nehéz módszer. Egy teherbeesési kísérlet több ezer dollárba kerül, és Európában ez többször drágább. Gyakran több kísérletre is szükség van, mivel az egyik hatékonysága alig haladja meg a 30% -ot. Ezenkívül sokakat megállít a szokatlan módszer pszichológiai akadálya . De ha a pénzügyek engedik, semmi sem zavarja, akkor megpróbálhatja kicsinálni a természetet.

Természetesen az orvostudomány nem mindenható, és nem mindenkinek sikerül segíteni. A termékenységi kezelések után a terhesség aránya 20 és 80% között mozog. Ez elsősorban a jogsértések jellegétől függ. Például a hormonális rendellenességek jól alkalmazkodnak a korrekcióhoz, és a petevezeték elzáródása ismételt kísérleteket igényel a mesterséges megtermékenyítésre. A párok 5-10% -án végzett teljes vizsgálat után a meddőség oka továbbra sem tisztázott.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a reproduktív orvossal folytatott kommunikáció szinte mindig meghaladja a szakmai ajánlásokat. Fontos, hogy bízzunk egy orvosban, a reproduktív orvos részben pszichológus, aki megnyugtathat, reményt kelthet a sikeres kezelésre. A legfontosabb az, hogy ne térjen el a tervezett céltól, és ne higgyen a kezelés pozitív eredményében és a betegség kialakulásában. terhesség! Ezért hidd el, hogy minden sikerülni fog. És kívánok egy gyereket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *