Steriliteti nuk është fjali

Mozgovaya E.M., Ph.D., obstetër-gjinekolog i departamentit për trajtimin e infertilitetit 

Steriliteti nuk është vetëm një paaftësi për të mbetur shtatzënë gjatë një viti seksi aktiv të pambrojtur, por është gjithashtu një burim hidhërimi dhe zhgënjimi të madh për familjen. Nëse ka kaluar një vit përpjekjesh dhe përpjekjesh, por nuk ka asnjë rezultat, atëherë çdo menstruacion i ardhshëm i jep fund një shprese të vogël … Dhe, për fat të keq, mund të supozojmë se infertiliteti po ndodh.

Necessaryshtë e nevojshme të kërkohet ndihma e specialistëve: mos mbeteni vetëm me telashe. Sot 1 në 8 çifte vuan nga infertiliteti në Ukrainë dhe, për fat të keq, numri i çifteve të tillë vetëm po rritet.

Për bashkëshortët mbi 35 vjeç, vërehet 2 herë më shpesh sesa për çiftet e reja. Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme për çiftet që kanë kapërcyer momentin tridhjetë vjeçar dhe po përjetojnë vështirësi në konceptim, duke marrë një vendim menjëherë dhe duke kërkuar ndihmë nga një specialist. Sa më shpejt të gjendet një problem, aq më shumë ka të ngjarë të shpëtoni prej tij.

Nëse një grua pas 1-2 vitesh aktivitet të rregullt seksual pa përdorimin e kontraceptivëve nuk arrin të mbetet shtatzënë, atëherë duhet të konsultoheni me një mjek për këshilla mbi infertilitetin. Nëse ka arsye të dukshme për infertilitet – parregullsi menstruale, shtatzëni ektopike në të kaluarën, sëmundje inflamatore – atëherë nuk duhet të prisni një vit, duhet të mjekoheni. Kjo mund të jetë vëzhgim nga një mik gjinekolog, ose më mirë nga një mjek që specializohet drejtpërdrejt në planifikimin e familjes.

Falë diagnostikimit të duhur dhe trajtimit të zgjedhur posaçërisht, më shumë se gjysma e çifteve jopjellor ishin në gjendje të krijojnë një fëmijë.

Në një numër rastesh (rreth një e treta e çifteve) ky problem është shkaktuar nga infertiliteti mashkullor, në një të tretën tjetër të rasteve gruaja vuan nga infertiliteti, dhe në të tretën e fundit të çifteve shkaku i infertilitetit nuk është identifikuar. Sidoqoftë, aktualisht, disa arsye për pa fëmijë nuk mund të përcaktohen. Në raste të tilla, mjekët përdorin teknikat e riprodhimit të asistuar për të kapërcyer këtë problem. Sot, gjithnjë e më shumë njerëz po kërkojnë trajtim mjekësor që do t’i ndihmojë ata të prodhojnë një fëmijë. Infertiliteti nuk është vetëm një sëmundje. Ky është një gjendje që mund të shkaktohet nga qindra arsye, si nga ana e gruas, ashtu edhe nga ana e burrit. Dhe gjëja më e vështirë është të gjesh shkakun e infertilitetit në një çift të veçantë. Ky është çelësi i suksesit. Jo shumë gjinekologë dhe urologë mund ta bëjnë këtë. Kjo kërkon jo vetëm përvojë të mirë, por edhe mundësi të shumta për ekzaminimin e pacientëve.

Situata të tilla shpesh hasen: një çift jopjellor vjen për një konsultë në një klinikë që nuk ka mundësinë e diagnostikimit modern. Dhe kurset e trajtimit provues fillojnë nën moton “Po sikur ta kesh atë?” Disa hormone ndryshohen në të tjera disa herë, dhe disa kurse të antibiotikëve të fuqishëm domosdoshmërisht i shtohen kësaj. Në fund, gjithçka kthehet në normalitet, por burri dhe gruaja janë tashmë në një gjendje të tillë të “shëruar” në të cilën edhe një çift i shëndetshëm, i guximshëm nuk mund të mbetet shtatzënë. Timeshtë humbur shumë kohë, janë shpenzuar shumë para, shpresat po zbehen.

Çdo metodë e trajtimit ka një anë të medaljes, kështu që ta bësh atë në mënyrë të rastësishme është e papranueshme. Për të ndihmuar në mënyrë efektive, mjeku duhet të jetë një specialist i infertilitetit. Ai duhet të ketë përvojë të gjerë në këtë fushë, kualifikime të larta, të jetë në gjendje të kryejë kërkimet e nevojshme, të konsultohet me specialistë të tjerë. Përveç kësaj, ai duhet të dërgojë një burrë për ekzaminim dhe trajtim, pasi në 30-40% të çifteve jopjellor, aftësia për të mbarsur është e zvogëluar tek një burrë. Ainshtë e kotë që seksi i fortë përpiqet të qëndrojë larg problemit. Prandaj, është më mirë të vini në konsultë së bashku, së bashku me burrin tuaj.

E gjithë kjo është plotësisht e mundur vetëm në qendrat e specializuara që merren me trajtimin e infertilitetit. Aty punojnë mjekët të cilët merren me këtë çështje në nivelin më të lartë. Pika më e mirë e referimit është fama e institucionit, emri i tij. Ju mund të kërkoni nga gjinekologu ose shoku juaj lokal që të rekomandojë një qendër të specializuar për trajtimin e infertilitetit. Nëse nuk kontaktoni menjëherë një institucion të tillë, ju mund të nxitoni vazhdimisht nga një mjek tek tjetri, duke humbur kohë, para dhe shpresë. Kjo është një situatë shumë tipike për pacientët infertilë, sepse është e vështirë t’i ndihmosh ata.

Nëse nuk jetoni në një qytet të madh, atëherë ka shumë të ngjarë që nuk ka klinikë të infertilitetit afër. Pastaj mund të shkruani një letër në adresën e qendrës së specializuar. Përshkruani situatën, renditni studimet e kryera dhe rezultatet e tyre, trajtimin dhe efektin e saj. Nëse institucioni vlerëson reputacionin e tij, atëherë do t’ju tregohet se çfarë të bëni më tej, çfarë ekzaminimesh të tjera duhet t’i nënshtroheni dhe kur të vini në takim.

Pothuajse të gjitha metodat e trajtimit dhe ekzaminimit në lidhje me infertilitetin janë paguar. Por, për fat të keq, në mjekësinë moderne tregtare vendase, cilësia e kujdesit nuk korrespondon gjithmonë me koston, dhe kostoja jo gjithmonë korrespondon me nivelin e shërbimeve. Prandaj, kur zgjedh një klinikë, nuk mund të veprohet sipas parimit “ku është më e shtrenjtë” ose, anasjelltas, “ku është më e lirë”. Mund të jepni shumë para vetëm për reklama të mira. Dhe mund të bësh radhë në klinikë falas. Thënia e famshme e britanikëve për gjërat e lira mund të parafrazohet: “Ne nuk jemi aq të pasur sa të trajtohemi atje ku është më lirë”.

Prandaj, zgjidh zgjedhjen tënde. Ose menjëherë, megjithëse pak më e shtrenjtë, por relativisht efektive. Ose në fillim është i lirë, pastaj shumë herë është i lirë (në total është akoma i shtrenjtë). Derisa, më në fund, aksidentalisht të shkoni te një specialist i mirë ose të mbeteni shtatzënë nga vullneti i fatit.

Ka shumë arsye për infertilitetin, dhe për t’i identifikuar ato, do të duhet të kaloni nëpër një program të tërë kërkimesh: hormonale, ultratinguj, infektive, imunologjike. Si dhe histerosalpingografia (duke kontrolluar hapësinë e tubave fallopiane), spermogrami dhe shumë më tepër, nëse është e nevojshme. Në disa raste, ju duhet të “arrini në fund” të mekanizmave molekularë, gjenetikë dhe imunologjikë.

Vetëm pasi të mësoni arsyen, mund të filloni trajtimin. Sistemi riprodhues funksionon me shumë delikatesë dhe trajtimi agresiv, i pahijshëm vetëm mund të përkeqësojë gjendjen. Por mos harroni: me moshën, aftësia për të konceptuar dhe mbajtur një fëmijë zvogëlohet. Shanset për të mbetur shtatzënë zvogëlohen shumë sa më e vjetër të jetë gruaja dhe trajtimi më i gjatë për infertilitetin që ajo ka pësuar. Nëse trajtohet për një kohë shumë të gjatë, atëherë mund të arrini moshën kur trupi nuk mund të mbetet më shtatzënë.

Në qendrat e specializuara, periudha e ekzaminimit për infertilitet nuk duhet të kalojë 2-3 muaj, dhe trajtimi duhet të japë një rezultat jo më vonë se dy vjet nga data e kontaktit me klinikën.

Në përgatitje për trajtim, mund të kurseni pak. Bëni disa nga hulumtimet e nevojshme për të përcaktuar shkaqet e infertilitetit në vendbanimin tuaj. Ky mund të jetë një ekzaminim me ultratinguj, një spermogram, një studim për infeksionet gjenitale. Atëherë kostoja e provimit do të ulet. Ju do të duhet t’i nënshtroheni vetëm ekzaminimeve speciale të përshkruara sipas indikacioneve të mjekut – hormonal, imunologjik. Njohja e këtyre gjërave në dukje të vogla do të lehtësojë shumë të gjithë procesin e përgatitjes dhe trajtimit.

Ne duhet të jemi të përgatitur për faktin se vetë fakti i trajtimit të infertilitetit ndikon në trupin e gruas. Shumica e njerëzve shpesh ndryshojnë gjendjen e tyre shpirtërore, dështimet perceptohen veçanërisht në mënyrë akute, lind keqardhja për paratë e kota dhe në fund gruaja braktis përpjekjet për të lindur të paktën një fëmijë.

Ekziston një mendim se pothuajse çdo infertilitet mund të anashkalohet duke përdorur metodën e fekondimit in vitro, për të marrë një fëmijë nga një epruvetë. A është kështu? A ia vlen të goditni harabelat me një top?

Nëse shkeljet nuk janë të pariparueshme, atëherë infertiliteti shpesh mund të merret me barna konvencionale, duke korrigjuar sfondin hormonal dhe ndikimet minimale të jashtme në trup, ose duke përdorur operacionin laparoskopik. Fekondimi in vitro zakonisht përdoret si një mundësi e fundit. Kjo është një metodë e shtrenjtë dhe e vështirë. Një përpjekje për të mbetur shtatzënë kushton disa mijëra dollarë, dhe në Evropë është disa herë më e shtrenjtë. Shpesh kërkohen disa përpjekje, pasi që efikasiteti i njërës është pak më shumë se 30%. Përveç kësaj, shumë ndalen nga pengesa psikologjike ndaj kësaj metode të pazakontë. Por nëse financat lejojnë, asgjë nuk ndërhyn, atëherë mund të provoni dhe të tejkaloni natyrën.

Sigurisht, mjekësia nuk është e plotfuqishme dhe jo të gjithë kanë sukses të ndihmojnë. Shkalla e shtatzënisë pas trajtimeve të pjellorisë varion nga 20 në 80%. Kjo varet kryesisht nga natyra e shkeljeve. Për shembull, çrregullimet hormonale i japin mirë korrigjimit dhe bllokimi i tubave fallopian kërkon përpjekje të përsëritura për mbarësim artificial. Pas një ekzaminimi të plotë në 5-10% të çifteve, shkaku i infertilitetit mbetet i paqartë.

Duhet gjithashtu të theksohet se komunikimi me një specialist të pjellorisë pothuajse gjithmonë shkon përtej rekomandimeve profesionale. Importantshtë e rëndësishme t’i besoni mjekut, mjeku i pjellorisë është gjithashtu pjesërisht një psikolog që mund t’ju qetësojë, fut shpresë për trajtim të suksesshëm. Gjëja kryesore nuk është të devijoni nga qëllimi i synuar dhe të besoni në një rezultat pozitiv të trajtimit dhe fillimit e shtatzënisë! Prandaj, besoni se gjithçka do të funksionojë. Dhe uroj për një fëmijë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *