Стерилност није казна

Мозговаиа Е.М., MD-Ph.D., акушер-гинеколог одељења за лечење неплодности 

Неплодност није само немогућност затрудњења током године активног незаштићеног секса, она је и извор велике туге и фрустрације за породицу. Ако је прошла година напора и покушаја, али нема резултата, свака менструација која долази завршава малу наду … И, нажалост, можемо претпоставити да се дешава неплодност.

Неопходно је прибегавати помоћи стручњака: не останите сами са невољама. Данас 1 од 8 парова пати од неплодности у Украјини и, нажалост, број таквих парова само се повећава.

За супружнике старије од 35 година примећује се 2 пута чешће него за младе парове. Због тога је веома важно за парове који су прешли тридесетогодишњу прекретницу и имају потешкоће са зачећем, одмах доносе одлуку и траже помоћ од стручњака. Што се пре пронађе проблем, већа је вероватноћа да ћете га се решити.

Ако жена после 1-2 године редовних сексуалних активности без употребе контрацептивних средстава не успе да затрудни, онда треба да се обратите лекару за савет о неплодности. Ако постоје очигледни разлози за неплодност – менструалне неправилности, ектопична трудноћа у прошлости, инфламаторне болести – онда не бисте требали чекати годину дана, већ треба да се лечите. Ово може посматрати пријатељ гинеколог, или боље лекар који се директно специјализовао за планирање породице.

Захваљујући одговарајућој дијагностици и посебно одабраном лечењу, више од половине неплодних парова успело је да затрудни дете.

У великом броју случајева (око једне трећине парова) овај проблем узрокује неплодност мушкараца, у другој трећини жена пати од неплодности, ау последњој трећини парова узрок неплодности није идентификован. Међутим, тренутно се не могу утврдити неки разлози за бездетност. У таквим случајевима лекари користе технике помоћне репродукције да би превазишли овај проблем. Данас све више људи тражи медицински третман који ће им помоћи да роде бебу. Неплодност није само болест. Ово је стање које може бити узроковано стотинама разлога, како од стране жене, тако и од стране мушкарца. А најтеже је пронаћи узрок неплодности код одређеног пара. Ово је кључ успеха. То не може учинити много гинеколога и уролога. То захтева не само добро искуство, већ и широке могућности за преглед пацијената.

Често се сусрећу са таквим ситуацијама: неплодни пар долази на консултације у клинику која нема могућност савремене дијагностике. А курсеви пробног лечења започињу под мотом “Шта ако га имате?” Неки хормони се неколико пута мењају у друге, а томе се нужно додаје неколико курсева моћних антибиотика. На крају се све враћа у нормалу, али мушкарац и жена су већ у таквом „зараслом“ стању у којем ни здрав, издржљив пар не може затруднети. Изгубљено је много времена, потрошено је много новца, наде бледе.

Било која метода лечења има и другу страну медаље, па је то случајно неприхватљиво. Да би ефикасно помогао, лекар мора бити специјалиста за неплодност. Он мора имати велико искуство у овој области, високе квалификације, бити у стању да спроведе потребна истраживања, консултује се са другим специјалистима. Поред тога, требало би да пошаље мушкарца на преглед и лечење, јер је код 30-40% неплодних парова способност зачећа код мушкарца смањена. Узалуд се јачи пол труди да се клони проблема. Због тога је боље да дођете на консултације заједно са супругом.

Све ово је у потпуности могуће само у специјализованим центрима који се баве лечењем неплодности. Тамо раде лекари који се овим питањем баве на највишем нивоу. Најбоља референтна тачка је слава институције, њено име. Можете затражити од локалног гинеколога или пријатеља да вам препоручи специјализовани центар за лечење неплодности. Ако се одмах не обратите таквој установи, можете стално журити од једног лекара до другог, губећи време, новац и наду. Ово је врло типична ситуација за неплодне пацијенте, јер им је тешко помоћи.

Ако не живите у великом граду, највероватније у близини нема клинике за неплодност. Тада можете написати писмо на адресу специјализованог центра. Опишите ситуацију, наведите спроведене студије и њихове резултате, лечење и њихов ефекат. Ако институција цени своју репутацију, биће вам речено шта даље да радите, које друге прегледе да подвргнете и када треба да дођете на састанак.

Готово све методе лечења и прегледа повезане са неплодношћу су плаћене. Али, на жалост, у савременој домаћој комерцијалној медицини квалитет неге не одговара увек трошку, а трошак не одговара нивоу услуга. Због тога се приликом избора клинике не може поступати по принципу „тамо где је скупље“ или, обратно, „тамо где је јефтиније“. Можете дати пуно новца само за добро оглашавање. И можете на ред у клинику бесплатно. Позната изрека Британаца о јефтиним стварима може се парафразирати: „Нисмо довољно богати да бисмо се лечили тамо где је јефтиније“.

Зато одаберите. Или одмах, иако мало скупље, али релативно ефикасно. Или је у почетку јефтин, а затим много пута јефтин (укупно је и даље скуп). Све док, коначно, случајно не дођете до доброг специјалисте или вољом судбине не затрудните.

Много је разлога за неплодност, а да бисте их идентификовали, мораћете да прођете кроз читав програм истраживања: хормонални, ултразвучни, заразни, имунолошки. Као и хистеросалпингографија (проверавање проходности јајовода), спермограм и још много тога, ако је потребно. У неким случајевима морате „доћи до дна“ молекуларних, генетских и имунолошких механизама.

Тек након откривања разлога, можете започети лечење. Репродуктивни систем делује врло деликатно, а агресиван, неправилан третман може само погоршати стање. Али не заборавите: са годинама се способност зачећа и ношења детета смањује. Шансе да затрудне су у великој мери смањене што је жена старија и што је дужи третман неплодности подвргнута. Ако се лечите веома дуго, тада можете да достигнете доба када тело више не може да затрудни.

У специјализованим центрима, период прегледа због неплодности не би требало да прелази 2-3 месеца, а лечење би требало да даје резултат најкасније две године од датума контактирања клинике.

У припреми за лечење можете мало уштедети. Урадите неко од истраживања потребних за утврђивање узрока неплодности у вашем пребивалишту. Ово може бити ултразвучни преглед, спермограм, студија гениталних инфекција. Тада ће се трошкови прегледа смањити. Мораћете да прођете само посебне прегледе прописане према индикацијама лекара – хормоналним, имунолошким. Познавање ових наизглед ситница у великој мери ће олакшати читав процес припреме и лечења.

Морамо бити спремни на чињеницу да сама чињеница лечења неплодности утиче на женско тело. Већина људи често мења расположење, неуспеси се посебно примећују, јавља се жаљење због расипања новца и на крају жена напушта покушаје да роди бар једно дете.

Постоји мишљење да се готово свака неплодност може заобићи методом вантелесне оплодње, како би се дете узело из епрувете. Да ли је тако? Да ли је вредно ударати топове врапцима?

Ако кршења нису непоправљива, онда се неплодност често може решити уобичајеним лековима, кориговањем хормонске позадине и минималним спољним утицајима на тело, или коришћењем лапароскопске хирургије. Обично се прибегава вантелесној оплодњи као крајњем уточишту. Ово је скупа и тешка метода. Један покушај затрудњења кошта неколико хиљада долара, а у Европи је неколико пута скупљи. Често је потребно неколико покушаја, јер је ефикасност једног тек нешто више од 30%. Поред тога, многе зауставља психолошка баријера за ову необичну методу. Али ако финансије дозвољавају, ништа се не меша, онда можете покушати надмудрити природу.

Наравно, медицина није свемоћна и не успевају сви да помогну. Стопе трудноће након третмана плодности крећу се од 20 до 80%. Ово углавном зависи од природе кршења. На пример, хормонални поремећаји добро се подвргавају корекцији, а зачепљење јајовода захтева поновљене покушаје вештачке оплодње. Након комплетног прегледа код 5-10% парова, узрок неплодности остаје нејасан.

Такође треба напоменути да комуникација са стручњаком за плодност готово увек превазилази професионалне препоруке. Важно је веровати лекару, лекар за плодност је такође делом и психолог који вас може смирити, улити наду у успешно лечење.Главно је не одступати од предвиђеног циља и веровати у позитиван исход лечења и почетак трудноће! Стога, верујте да ће све успети. И пожели дете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *