Η στειρότητα δεν είναι δικαστική απόφαση

Mozgovaya E.M., Ph.D., μαιευτήρας-γυναικολόγος του τμήματος για τη θεραπεία της υπογονιμότητας

Η υπογονιμότητα δεν είναι απλώς μια ανικανότητα να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια ενός έτους ενεργού σεξουαλικής δραστηριότητας χωρίς αντισύλληψη, αλλά είναι επίσης πηγή μεγάλης θλίψης και απογοήτευσης για την οικογένεια. Εάν έχει περάσει ένα έτος προσπαθειών και προσπαθειών, αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα, τότε κάθε έναρξη της εμμήνου ρύσεως τερματίζει μια μικρή ελπίδα … Και, δυστυχώς, μπορούμε να υποθέσουμε ότι λαμβάνει χώρα η υπογονιμότητα.

Είναι απαραίτητο να καταφύγετε στη βοήθεια ειδικών: μην μείνετε μόνοι σας με προβλήματα. Σήμερα 1 στα 8 ζευγάρια υποφέρει από υπογονιμότητα στην Ουκρανία και, δυστυχώς, ο αριθμός αυτών των ζευγαριών αυξάνεται μόνο.

Για τους συζύγους άνω των 35, παρατηρείται 2 φορές συχνότερα από ό, τι για τα νεαρά ζευγάρια. Γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό για ζευγάρια που έχουν περάσει το τριάντα χρόνια και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύλληψη, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε αμέσως απόφαση και να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό. Όσο πιο γρήγορα βρεθεί ένα πρόβλημα, τόσο πιο πιθανό είναι να το απαλλαγείτε.

Εάν μια γυναίκα μετά από 1-2 χρόνια κανονικής σεξουαλικής δραστηριότητας χωρίς τη χρήση αντισυλληπτικών αποτύχει να μείνει έγκυος, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για συμβουλές σχετικά με τη στειρότητα. Εάν υπάρχουν προφανείς λόγοι για τη στειρότητα – ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως, έκτοπες κυήσεις στο παρελθόν, φλεγμονώδεις ασθένειες – τότε δεν πρέπει να περιμένετε ένα χρόνο, πρέπει να λάβετε θεραπεία. Αυτό μπορεί να είναι παρατήρηση από έναν γυναικολόγο φίλο ή καλύτερα από έναν γιατρό που ειδικεύεται άμεσα στον οικογενειακό προγραμματισμό.
Χάρη στην κατάλληλη διάγνωση και την ειδικά επιλεγμένη θεραπεία, περισσότερα από τα μισά στείρα ζευγάρια μπόρεσαν να συλλάβουν ένα παιδί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις (περίπου το ένα τρίτο των ζευγαριών) αυτό το πρόβλημα προκαλείται από την ανδρική υπογονιμότητα, σε ένα άλλο τρίτο των περιπτώσεων η γυναίκα πάσχει από στειρότητα και στο τελευταίο τρίτο των ζευγαριών η αιτία της υπογονιμότητας δεν έχει εντοπιστεί. Ωστόσο, προς το παρόν είναι αδύνατο να εξακριβωθούν ορισμένοι από τους λόγους της έλλειψης παιδιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γιατροί χρησιμοποιούν τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα. Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ιατρική περίθαλψη που θα τους βοηθήσει να παράγουν ένα μωρό. Η υπογονιμότητα δεν είναι απλώς μια ασθένεια. Αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από εκατοντάδες λόγους, τόσο από την πλευρά της γυναίκας όσο και από τον άνδρα. Και το πιο δύσκολο είναι να βρεις την αιτία της στειρότητας σε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι. Αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία. Δεν μπορούν να το κάνουν πολλοί γυναικολόγοι και ουρολόγοι. Αυτό απαιτεί όχι μόνο καλή εμπειρία, αλλά και πολλές ευκαιρίες για εξέταση ασθενών.

Τέτοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται συχνά: ένα άγονο ζευγάρι έρχεται για συμβουλευτική σε μια κλινική που δεν έχει τη δυνατότητα σύγχρονων διαγνωστικών. Και τα μαθήματα της δοκιμαστικής θεραπείας ξεκινούν με το σύνθημα “Τι γίνεται αν το έχετε;” Ορισμένες ορμόνες αλλάζονται σε άλλες αρκετές φορές, και αρκετές σειρές ισχυρών αντιβιοτικών προστίθενται απαραίτητα σε αυτό. Στο τέλος, όλα επιστρέφουν στο φυσιολογικό, αλλά ο άντρας και η γυναίκα είναι ήδη σε μια τέτοια «θεραπευμένη» κατάσταση που ακόμη και ένα υγιές, ανθεκτικό ζευγάρι δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Έχει χαθεί πολύς χρόνος, έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα, οι ελπίδες εξασθενίζουν.

Οποιαδήποτε μέθοδος θεραπείας έχει μια άλλη πλευρά του νομίσματος, οπότε η τυχαία πραγματοποίηση είναι απαράδεκτη. Για να βοηθήσει αποτελεσματικά, ο γιατρός πρέπει να είναι ειδικός στη στειρότητα. Πρέπει να έχει εκτεταμένη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, υψηλά προσόντα, να είναι σε θέση να διεξάγει την απαραίτητη έρευνα, να συμβουλευτεί άλλους ειδικούς. Επιπλέον, πρέπει να στείλει έναν άνδρα για εξέταση και θεραπεία, καθώς στο 30-40% των στείρων ζευγαριών, η ικανότητα σύλληψης μειώνεται σε έναν άνδρα. Είναι μάταια ότι το ισχυρότερο σεξ προσπαθεί να μείνει μακριά από το πρόβλημα. Επομένως, είναι καλύτερο να έρθετε στη διαβούλευση μαζί με τον σύζυγό σας.

Όλα αυτά είναι πλήρως δυνατά μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα που ασχολούνται με τη θεραπεία της στειρότητας. Εκεί εργάζονται οι γιατροί που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα στο υψηλότερο επίπεδο. Το καλύτερο σημείο αναφοράς είναι η φήμη του ιδρύματος, το όνομά του. Μπορείτε να ζητήσετε από τον τοπικό γυναικολόγο ή φίλο σας να συστήσει ένα εξειδικευμένο κέντρο για τη θεραπεία της στειρότητας. Εάν δεν επικοινωνήσετε αμέσως με ένα τέτοιο ίδρυμα, μπορείτε να βιάζεστε συνεχώς από τον έναν γιατρό στον άλλο, χάνοντας χρόνο, χρήματα και ελπίδα. Αυτή είναι μια πολύ τυπική κατάσταση για στείρους ασθενείς, επειδή είναι δύσκολο να τους βοηθήσουμε.

Εάν δεν ζείτε σε μια μεγάλη πόλη, τότε πιθανότατα δεν υπάρχει κοντινή κλινική στειρότητας. Στη συνέχεια, μπορείτε να γράψετε μια επιστολή στη διεύθυνση του εξειδικευμένου κέντρου. Περιγράψτε την κατάσταση, αναφέρετε τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν και τα αποτελέσματά τους, τη θεραπεία και την επίδρασή της. Εάν το ίδρυμα εκτιμά τη φήμη του, τότε θα σας πει τι να κάνετε στη συνέχεια, ποιες άλλες εξετάσεις πρέπει να υποβληθείτε και πότε να έρθετε στο ραντεβού.


Πληρώνονται σχεδόν όλες οι μέθοδοι θεραπείας και εξέτασης που σχετίζονται με τη στειρότητα. Δυστυχώς, όμως, στη σύγχρονη οικιακή εμπορική ιατρική, η ποιότητα της φροντίδας δεν αντιστοιχεί πάντα στο κόστος και το κόστος δεν αντιστοιχεί πάντα στο επίπεδο των υπηρεσιών. Επομένως, κατά την επιλογή μιας κλινικής, δεν μπορεί κανείς να ενεργήσει σύμφωνα με την αρχή «όπου είναι πιο ακριβό» ή, αντίθετα, «όπου είναι φθηνότερο». Μπορείτε να δώσετε πολλά χρήματα μόνο για καλή διαφήμιση. Και μπορείτε να ουρά στην κλινική δωρεάν. Το διάσημο ρητό των Βρετανών για φθηνά πράγματα μπορεί να παραφρασθεί: “Δεν είμαστε αρκετά πλούσιοι για να αντιμετωπίζουμε όπου είναι φθηνότερο.”


Επιλέξτε λοιπόν την επιλογή σας. Ή αμέσως, αν και λίγο πιο ακριβό, αλλά σχετικά αποτελεσματικό. Ή στην αρχή είναι φθηνό, τότε πολλές φορές είναι φθηνό (συνολικά εξακολουθεί να είναι ακριβό). Μέχρι, τελικά, να πάρετε κατά λάθος έναν καλό ειδικό ή να μείνετε έγκυος από τη θέληση της μοίρας.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη στειρότητα, και για να τους εντοπίσετε, θα πρέπει να περάσετε από ένα ολόκληρο πρόγραμμα έρευνας: ορμονικό, υπερηχογράφημα, μολυσματικό, ανοσολογικό. Όπως επίσης και η υστεροσαλπιγγογραφία (έλεγχος της ευρυχωρίας των σαλπίγγων), σπερματογράφημα και πολλά άλλα, εάν είναι απαραίτητο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να “φτάσετε στο κάτω μέρος” μοριακών, γενετικών και ανοσολογικών μηχανισμών.


Μόνο αφού ανακαλύψετε τον λόγο, μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία. Το αναπαραγωγικό σύστημα λειτουργεί πολύ απαλά, και η επιθετική, ακατάλληλη θεραπεία μπορεί να επιδεινώσει μόνο την κατάσταση. Αλλά μην ξεχνάτε: με την ηλικία, η ικανότητα να συλλάβετε και να γεννάτε ένα παιδί μειώνεται. Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μειώνονται σημαντικά όσο μεγαλώνει η γυναίκα και τόσο μεγαλύτερη είναι η θεραπεία για τη στειρότητα που έχει υποβληθεί. Εάν αντιμετωπιστεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορείτε να φτάσετε σε μια ηλικία που το σώμα δεν μπορεί πλέον να μείνει έγκυος.


Σε εξειδικευμένα κέντρα, η περίοδος εξέτασης για τη στειρότητα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 2-3 μήνες και η θεραπεία θα πρέπει να δώσει αποτέλεσμα το αργότερο δύο χρόνια από την ημερομηνία επικοινωνίας με την κλινική.


Κατά την προετοιμασία για τη θεραπεία, μπορείτε να εξοικονομήσετε λίγο. Κάντε κάποια από τις έρευνες που απαιτούνται για να προσδιορίσετε τις αιτίες της στειρότητας στον τόπο κατοικίας σας. Αυτό μπορεί να είναι μια εξέταση υπερήχων, ένα σπερματογράφημα, μια μελέτη για λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων. Τότε το κόστος της εξέτασης θα μειωθεί. Θα πρέπει να υποβληθείτε μόνο σε ειδικές εξετάσεις που ορίζονται σύμφωνα με τις ενδείξεις του γιατρού – ορμονικές, ανοσολογικές. Η γνώση αυτών των φαινομενικά μικρών πραγμάτων θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη τη διαδικασία προετοιμασίας και θεραπείας.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι το ίδιο το γεγονός της θεραπείας για τη στειρότητα επηρεάζει το σώμα της γυναίκας. Τις περισσότερες φορές έχουν αλλαγές στη διάθεση, οι αποτυχίες γίνονται αντιληπτές ιδιαίτερα έντονα, προκύπτει λύπη για σπατάλη χρημάτων και στο τέλος η γυναίκα εγκαταλείπει τις προσπάθειες γέννησης τουλάχιστον ενός παιδιού.


Υπάρχει η άποψη ότι σχεδόν οποιαδήποτε στειρότητα μπορεί να παρακαμφθεί με τη χρήση της μεθόδου γονιμοποίησης in vitro, για να πάρει ένα μωρό από ένα δοκιμαστικό σωλήνα. Είναι έτσι? Αξίζει να χτυπήσετε τα σπουργίτια με ένα κανόνι;
Εάν οι παραβιάσεις δεν είναι ανεπανόρθωτες, τότε η στειρότητα μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με συμβατικά φάρμακα, διορθώνοντας το ορμονικό υπόβαθρο και ελάχιστες εξωτερικές επιδράσεις στο σώμα ή χρησιμοποιώντας λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση. Η γονιμοποίηση in vitro συνήθως χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση. Αυτή είναι μια ακριβή και δύσκολη μέθοδος. Μια προσπάθεια εγκυμοσύνης κοστίζει αρκετές χιλιάδες δολάρια, και στην Ευρώπη είναι αρκετές φορές ακριβότερη. Συχνά χρειάζονται πολλές προσπάθειες, καθώς η αποτελεσματικότητα είναι πάνω από 30%. Επιπλέον, πολλοί σταματούν από το ψυχολογικό εμπόδιο σε αυτήν την ασυνήθιστη μέθοδο. Αλλά αν τα οικονομικά επιτρέπουν, τίποτα δεν παρεμβαίνει, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε και να ξεγελάσετε τη φύση.

Φυσικά, το φάρμακο δεν είναι παντοδύναμο και δεν μπορούν όλοι να βοηθήσουν. Τα ποσοστά εγκυμοσύνης μετά από θεραπείες γονιμότητας κυμαίνονται από 20 έως 80%. Αυτό εξαρτάται κυρίως από τη φύση των παραβιάσεων. Για παράδειγμα, οι ορμονικές διαταραχές προσφέρονται για διόρθωση και η απόφραξη των σαλπίγγων απαιτεί επαναλαμβανόμενες προσπάθειες τεχνητής γονιμοποίησης. Μετά από πλήρη εξέταση στο 5-10% των ζευγαριών, η αιτία της υπογονιμότητας παραμένει ανεξήγητη.


Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η επικοινωνία με έναν ειδικό γονιμότητας ξεπερνά σχεδόν πάντα τις επαγγελματικές συστάσεις. Είναι σημαντικό να εμπιστευτείτε έναν γιατρό, ο γιατρός αναπαραγωγής είναι εν μέρει ψυχολόγος που μπορεί να σας ηρεμήσει, να ενσταλάξει την ελπίδα για επιτυχημένη θεραπεία. Το κύριο πράγμα δεν είναι να παρεκκλίνουμε από τον επιδιωκόμενο στόχο και να πιστεύουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα της θεραπείας και την έναρξη της εγκυμοσύνη! Επομένως, πιστέψτε ότι όλα θα λειτουργήσουν. Και εύχομαι για ένα παιδί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *